Wat is 'mindmap-cooking?'

Die vraag wordt mij heel vaak gesteld naar aanleiding van mijn boek. Logisch ook, want zo vanzelfsprekend is het niet.. Het is ook een eigen bedachte term, dus vandaar dat je niet op Google zomaar het antwoord vindt ;)..

Laat ik beginnen met de vraag wat een mindmap eigenlijk is?

 

‘Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema’, aldus Wikipedia.

 

In dit geval is het centrale thema de groente, die ik in het midden van de mindmap plaats. Rondom komen allerlei vertakkingen, met opties en ideeën wat je met die groente zou kunnen maken. Daarnaast staat bij elke groente welk seizoen hij groeit, waar hij goed mee combineert en  wat de voedingseigenschappen zijn. Daarna volgen 5 of 6 recepten, waarmee de veelzijdigheid van die groente getoond wordt. In elk recept is die groente dan ook het hoofdingrediënt.

 

Hoe ben ik op dit idee gekomen?

Dat is een goede vraag. Door mijn opleiding als natuurvoedingsdeskundige wist ik dat groenten de basis zijn van onze voeding, aangevuld met een beetje fruit, zaden, pitten, noten etc. Groenten en fruit zijn namelijk de enige bronnen die ons lichaam ontzuren. Alle overige voeding verzuurt ons lichaam, wat  de weerstand verlaagt en op de lange termijn voor ontstekingen.

 

Groenten verdienen absoluut de hoofdrol op ons bord!! Terwijl bij een restaurant toch nog meestal het vlees of de vis deze plek vervullen. Tijd voor een revolutie dus. Al heb ik het idee dat die al begonnen is.. Well. I’m in. Daar maak ik me alle plezier hard voor.

 

Ik heb de afgelopen 3 jaar enorm veel geëxperimenteerd met allerlei recepten met groenten. Ik wilde voor mezelf een soort structuur hierin hebben. Als ik naar de winkel ga en ik koop bijvoorbeeld een bloemkool wil ik weten wat ik daarmee kan maken.  En zo begon het idee om het boek op te bouwen vanuit de groenten.

 

Daarnaast wil ik iets graag visueel hebben, want ik ben een beelddenker en ik denk met mij vele anderen.

Doordat ik zelf zoveel experimenteerde ontdekte ik de veelzijdigheid van groenten. Vaak worden groenten gewoon gekookt of gestoomd en that’s it.  Dat zal vast lekker zijn, maar ook zo saaai! Met mijn boek hoef je nooit meer lang na te denken en sla je gewoon het boek open bij het hoofdstuk ‘bloemkool’,  om je te laten inspireren wat je daarmee allemaal kan maken.

 

Daarnaast  vind ik het belachelijk dat wij zoveel eten weggooien, als we het weer eens in ons karretje of mandje hebben gedaan omdat het in de aanbieding was en het vervolgens  aan het eind van de week moeten weggooien omdat we toch niet weten wat we ermee moeten. Harstikke zonde!

 

Alhoewel het best een uitdaging was om de groenten in een mindmap te structureren heb ik met veel plezier dit boek gecreërd. Nu ben ik mega tevreden over het resultaat en kan ik zeggen dat het supergaaf gaat worden!!

 

Vooruit, omdat ik zo enthousiast ben deel ik met jullie alvast 1 mindmap..(zie foto hieronder). 

De kleur valt op de foto niet zo uit als in het boek helaas.

 

Wil je wat meer lezen over het boek, of er alvast een reserveren en een extraatje ontvangen?! Dat kan via https://www.hetboekenschap.nl/product/mindmap-cooking/