Do it with-lof!


De eerste groente uit mijn boek is de witlof. De naam is te splitsen in 2 termen. Wit en loof, wat letterlijk wit blad betekent in het Belgisch. Het gerucht gaat dat de Belgen deze groente per toeval ontdekt.

 

Wisten jullie overigens dat witlof een bijzonder teelt kent? Je kweekt namelijk eerst een goede stevige wortel. Deze wortel wordt uit de grond getrokken en opnieuw geplant, in het ‘pikke-donker’, zodat er het jaar erop een witlofstronk uit kan groeien. Waarom in het donker? Dan blijven de bladeren wit en blijft de smaak bitterder.  Bij teveel licht zouden ze namelijk groen worden.

 

Echt bitter is de witlof tegenwoordig niet meer, dat is eruit gekweekt. Eigenlijk zonde, want het gaat ten koste van de gunstige plantenstoffen die zo helend voor ons werken. Witlof helpt namelijk de lever met het zuiveren van het lichaam. Ook bevordert het je spijsvertering en gaat het parasieten tegen in het darmkanaal.

Tegenwoordig is witlof het hele jaar door verkrijgbaar. Het wordt namelijk op water gekweekt en op slechts 1 plek in Nederland nog in de volle grond.  Laat ik daar nou nèt  geweest zijn.

 

Ik was namelijk bij Fred Willemsen in Grubbenvorst, om samen met Milou Briels wat foto’s te maken van de witlofteelt, met de bedoeling dat deze in het boek kwamen.Helaas heeft de foto door plaatsgebrek het boek niet gehaald, maar ik wil ze jullie zeker niet ontnemen!!

 

Jammer dat er niet meer plekken zijn waar de witlof in de volle grond wordt geteeld, zoals het eigenlijk hoort!

 

 Blijf deze blog volgen als je het leuk lijkt, want ik ga elke week 1 groente uit het boek uitlichten.

 

Meer lezen over mijn boek?

Deel de blog gerust op je Facebook of Linked-in pagina!